Dibuix Tècnic

Dibuix Tècnic

L'objectiu del dibuix tècnic, utilitzat a la Tecnologia, és explicar com ha de ser i/o com es pot construir o fabricar un determinat objecte o producte.

Els components els components bàsics del dibuix tècnic són els materials, les eines i els procediments utilitzats.

2.1.- DIBUIX TÈCNIC
El dibuix com a mitjà de comunicació és molt important perquè és un llenguatge universal que l'home ha utilitzat des del començament dels temps. Es diu que el dibuix és un llenguatge universal perquè sense necessitat de parlar un idioma, mitjançant dibuixos podríem comunicar-nos amb persones de diferents països.
El DIBUIX TÈCNIC és el dibuix utilitzat pels homes per dissenyar objectes, mecanismes, màquines, construccions (edificis, màquines, mobles, eines, mitjans de transport,… ) Aquest dibuix té sempre una finalitat pràctica i sempre ha de complir unes normes perquè es comprengui a nivell internacional. A les normes de dibuix tècnic se'ls crida NORMALITZACIÓ.
Per contra, el DIBUIX ARTÍSTIC no té normes, és lliure, i la seva funció és la pura expressió artística del seu autor.
1.- INTRODUCCIÓ.
El dibuix és una forma de comunicació de permet expressar de manera senzilla idees que resultarien molt complicades d'explicar solament amb paraules. Recordar la dita: ” una imatge val més que mil paraules ”. Imaginar si haguéssim d'expressar només amb paraules la descripció d'un edifici, d'un avió, o de qualsevol objecte tecnològic. Hauríem d'escriure un llibre complet per simplement descriure la informació gràfica continguda en uns pocs plànols, resultant moltíssim més difícil i lent d'interpretar.
D'un quadre qualsevol que tinguem a la nostra casa podríem dir el mateix, seria impossible poder descriure amb paraules la imatge reflectida, i la sensació que rebria una persona que llegís la descripció seria completament diferent a la rebuda en visualitzar el quadre.
2.- TIPUS DE DIBUIX.
Per representar objectes o idees, es poden utilitzar dos tipus de dibuix. Aquests són:
- Dibuix artístic: és el que utilitzem per expressar un sentiment, un paisatge, un retrat o una idea en general, però d'una forma molt personal i subjectiva. - Dibuix tècnic: ens serveix per representar un objecte de forma objectiva i precisa,contenint tota la informació necessària per poder dur a terme la seva construcció.
En tecnologia, el dibuix artístic no té utilitat, per que el que es pretén representar sobre el paper són objectes concrets per posteriorment ser construïts; la qual cosa exigeix una gran quantitat de detalls representats amb la major precisió alhora que senzillesa possible. Est tiro solament podem aconseguir-ho mitjançant el dibuix tècnic, que és al que ens anem a referir sempre que a partir d'ara parlem simplement de dibuix.

3.- QUÈ ÉS EL DIBUIX TÈCNIC?
El dibuix tècnic és un llenguatge gràfic de comunicació d'idees, que es regeix per una sèrie de regles a les quals denominem normalització.
3.1.- TIPUS DE DIBUIX TÈCNIC.
Existeixen tres tipus de dibuix tècnic:
ß L'esbós.
ß El Croquis.
ß El Dibuix delineat.
Anem a veure ara en què consisteix cadascun d'ells.
3.1.1.: ESBÓS.
L'esbós és un dibuix a realitzat a mà alçada molt bàsic i senzill que conté poca informació, que ens permet un primer acostament a la idea que es pretén expressar. Consisteix en una primera anotació que reflecteix a grans trets els elements fonamentals d'un projecte, i sol contenir la idea principal. L'esbós pot ser un dibuix en perspectiva, mitjançant vistes, o un simple esquema.
3.1.2.: CROQUIS.
El croquis és el pas següent a l'esbós. És també un dibuix realitzat a mà alçada, però que conté gran quantitat d'informació referent a l'objecte (dimensions, materials, forma d'unió entre les peces, etc.), de manera que qualsevol persona acostumada a manejar plans pugui interpretar fàcilment la informació descrita en ell.Per realitzar un croquis hem de tenir en compte les següents regles bàsiques:
- Es realitza a mà alçada.
- Ha de ser proporcionat.
- Hem d'aplicar la normalització (que veurem en el punt 4 del tema).

3.1.3.: PLÀNOL DELINEAT.
El plànol delineat és un dibuix a escala, realitzat utilitzant els útils de dibuix
necessaris perquè els traços representin perfectament la realitat de l'objecte. Ha de
contenir tota la informació necessària per definir l'objecte (dimensions, materials, forma d'unió entre les peces, etc.), de manera que qualsevol persona acostumada a manejar plans pugui interpretar fàcilment la informació descrita en ell.


Material de dibuix tècnic:
Les eines del dibuix tècnic són els estris o instruments necessaris per dibuixar. Els més clàssics són: el llapis, la goma d'esborrar, el retolador, el regle, l'escaire, el cartabó i el compàs. També és molt conegut, encara que menys utilitzat per part dels professionals, el transportador d'angles (o semicercle graduat).

El llapis 
És una eina molt coneguda i utilitzada. Els diferents tipus de llapis que es poden trobar es diferencien bàsicament per la seva mina, com ja s'ha explicat a l'apartat de materials de dibuix tècnic. 
L'únic manteniment necessari és tenir-los correctament esmolats. Amb la mateixa funció que el llapis hi ha els portamines, on podem anar substituint només la mina a mesura que es va desgastant. D'aquests, a part dels diferents models amb formes i materials diversos, podem escollir diferents gruixos de mines. El gruix més habitual avui dia és el de mina de 0,5 mm de diàmetre.

De la goma d'esborrar tampoc cal dir massa coses (encara que n'hi ha de diferents materials i formes, que a nivell professional són importants). L'important és que facin la seva funció d'esborrar el millor possible. Es convenient tenir-la ben neta, per evitar que s'embruti el dibuix. Per deixar-la neta, un sistema que funciona bé és "esborrar" sobre un paper en blanc.

Retoladors: els tipus de retoladors més pràctics per a nosaltres (encara que menys ecològics) són els que no són recarregables. Incorrectament se'ls sol anomenar pilots o rotrings (pilot i rotring són marques, no tipus). Qualsevol marca serveix, sempre que sigui especial per a dibuix tècnic, ja que són de tinta negra i de gruix normalitzat. N'hi ha de molts gruixos diferents, encara que els més habituals són 0.2, 0.4 i 0.8 mm de gruix.
L'únic manteniment necessari és deixar-los correctament tapats (perquè no se sequi la tinta) i no pitjar massa la punta perquè no es deformi.
Escaire: és un regle en forma de triangle isòsceles (dos costats iguals) normalment de plàstic transparent. Té un angle recte (90º) i els altres dos angles, que són iguals, tenen 45º. Pot tenir un (o més d'un) dels costats milimetrats, per poder pendre mesures sense necessitar un regle independent.


Cartabó: és un regle en forma de triangle escalè (els tres costats diferents). Els angles són de 90º, de 60º i de 30º. Sol tenir el catet més llarg milimetrat.

Els escaires i cartabons solen estar conjuntats. A més de ser del mateix material i color, solen tenir les mesures relacionades: la hipotenusa de l'escaire és igual al catet llarg del cartabó. Tant l'escaire com el cartabó s'han de tenir ben nets (amb un padàs o un paper absorbent) i protegir-los de colps (especialment la zona milimetrada) i de doblecs pronunciats.

Compàs: es una eina de dibuix prou coneguda. Està formada per dues cames, una de les quals porta una agulla (per fixar-se) i l'altra una mina (com els llapissos). A més, té un petit cap en forma de cilindre que serveix per subjectar-lo i fer-lo girar. La seva funció principal és dibuixar arcs i circumferències, així com marcar mesures idèntiques (transportar mesures).

Per tenir-lo en correcte estat d'ús, s'han de vigilar uns quants punts:
- Les cames NO han de tenir joc (ha de costar un poc obrir-les i tancar-les)
- La mina ha d'estar esmolada en forma de bisell, amb la punta cap a dins.
- La punta de l'agulla i la de la mina han d'estar al mateix nivell.
Així mateix, donat que sol ser metàl·lic, s'ha de mantenir sec i allunyat d'aigua o líquids agressius (àcids, per exemple).
Igual que amb els materials, les eines també incideixen en el medi ambient, bàsicament en la seva fabricació. com ja s'ha dit, millor usar portamines o "llàpisos ecològics" que els normals. Les gomes desborrar fetes amb engruna de pa o cautxú natural són preferibles a les sintètiques. Els retoladors recarregables (amb "tintes naturals") millor que els d’ "usar i tirar" i els regles de fusta obtinguda d'explotacions sostenibles millor, ecològicament parlant, que els de plàstic. Com veieu, hi ha moltes possibilitats d'actuar ecològicament, amb petits detalls, encara que no sempre sigui fàcil trobar el materials recomanats o que aquests no siguin els més pràctics.